Начало Новини Криминална хроника Под 10% от мъжете, станали жертва на домашно насилие търсят помощ

Под 10% от мъжете, станали жертва на домашно насилие търсят помощ

846

Под 10% от мъжете, станали жертва на домашно насилие, търсят помощ. Това каза Катя Кръстанова от Фондация „Асоциация Анимус“. Тя отбеляза, че предимно мъжете, които търсят помощ, са възрастни хора, които са малтретирани от порасналите си деца.

„В партньорските двойки рядко се случва мъже да се обаждат на гореща телефонна линия заради физическо насилие. Мъжете не търсят консултация на място заради съпружеско малтретиране. Когато започнеш да работиш с извършители на физическо домашно насилие, в хода на консултативния процес може да стане ясно, че преди извършителят да започне физически да малтретира жена си, е имал и преживяване заради психически тормоз от нейна страна“, посочи Кръстанова.

Тя отбеляза, че изходите от ситуации на домашно насилие може да са различни. Някои от двойките успяват да прекратят насилието посредством промяна в начина на комуникация. Други пък прекратяват насилието по механичен начин – чрез развод или раздяла. В други ситуации насилието не се прекратява. „Домашното насилие се характеризира с цикличност – след подобряване на отношенията има връщане назад и отново инциденти. При някой двойки това продължава многократно през годините и раздялата настъпва много по-късно, което обикновено е за сметка на децата и за сметка на силно травмираните жертви – жени. Така че ситуациите са разнообразни, няма единен изход. Професионалистите, които работят в Центъра „Мария“ в Горна Оряховица и в нашия в София – „Анимус“, знаят, че за да постигнем трайно решение, трябва да се работи както с жертвата, така и с извършителя. Това е бавен процес, който не настъпва веднага. Както развалянето на отношенията е процес, който върви с години, така и подобрението е процес, който продължава известно време. За да настъпи промяна, е много важно да има външен фактор, който да окаже въздействие, тъй като очевидно семейната двойка не може да се справи сама“, допълни Катя Кръстанова.