Начало Новини Криминална хроника Собственици на близо 1000 жилища, офиси и магазини в Търново не плащат...

Собственици на близо 1000 жилища, офиси и магазини в Търново не плащат данъци

1283

Повече от 100 сгради с близо 1,000 отделни обекта в тях като жилища, офиси и магазини, са забулени в мъгла за местното данъчно и от тях няма никакви приходи в хазната, независимо че се обитават.

Загубите за бюджета от това възлизат на около 1 млн. годишно. Вестникът цитира справка на Община Велико Търново, изготвена на база данни на строителната дирекция и районните техници. Зданията не са въведени в експлоатация и не са данъчно обложени, макар в тях да живеят хора. За част от имотите причината за това е прозаична – строителните предприемачи са ги изоставили на произвола заради фалит и други причини и доста от елементите по одобрените проекти не са изпълнени. Вече има и множество прецеденти за това съсобствениците да събират пари помежду си и да си ги довършват сами. Последният пример за това е блок на ул. „Димитър Буйнозов“.

Хиляди търновци обитават незаконно постройки, които не са въведени в експлоатация, и не заплащат данъци за тях. Десетки блокове и къщи от години са населени, без да имат акт 16. Причините са различни, а щетите за общинската хазна са огромни. Заради това общинската управа е предприела крути мерки по финалната процедура. Разпратени са предупредителни писма за солени санкции, които грозят неизрядните граждани. Предвидените от закона глоби са от 1,000 до 10,000 лева.