Начало Новини Общество Община Велико Търново е една от малкото общини в България с толкова...

Община Велико Търново е една от малкото общини в България с толкова широка мрежа от социални услуги в домашна среда

997

Община Велико Търново е една от малкото у нас с толкова широка и добре разработена мрежа от социални услуги в домашна среда. Това каза по време на откриването на изложбата – базар на предмети, изработени от Съюза на инвалидите – Велико Търново, Росица Димитрова, директор на Дирекция „Социални дейности и здравеопазване” в местната администрация. Тя поздрави всички потребители на социални услуги по повод Международния ден на инвалида, който отбелязваме на 3-ти декември.

„На много места този Ден се отбелязва с протести. В наша община протестът може да бъде конкретизиран по следния начин – протест да бъдем още по-активни взаимно, протест да бъдем още по-представени междуинституционално в партньорството си, защото Вие самите като хора, които отразявате това, което правим в различните направления на социално икономическия живот, виждате, че ние го продължаваме като традиция“, каза още Росица Димитрова и отбеляза, че това е дългогодишна практика на Община Велико Търново.

Тя пожела и следващата 2017 година да е много по–добра в политиките за хората с увреждания. „Ние сме от малко общини, да не кажа единствената, която има такава широка мрежа от услуги в домашна среда, които да подкрепят и хората с увреждания, и хората в пенсионна възраст. Това са Дневния център за възрастни хора с увреждания, Дневния център за стари хора, Център за социална рехабилитация и интеграция за хора с увреждания и възрастни хора, Център за социална рехабилитация и интеграция за лица с психични разстройства и социални затруднения, както и услугите „Домашен санитар“ към Домашния социален патронаж. Всичко това е изцяло финансирано от общинския бюджет и през следващите години ще се опитаме да го продължим“, отбеляза Росица Димитрова. Тя припомни и, че на територията на общината има 34 Клуба на пенсионера и инвалида и подчерта, че всички те работят в полза на възрастните хора. „Мисля, че посоката, в която работим е правилната и трябва да продължим да го правим, защото хората имат нужда от подкрепа“, каза още социалният директор.