Начало Новини Бизнес Озеленители от Велико Търново създават райски градини

Озеленители от Велико Търново създават райски градини

1067

„Обичаме работата си, защото създаваме много красота“, вярват ентусиастите от Велико Търново.

Двама млади озеленители от Велико Търново са превърнали свое любимо хоби в професия. 30-годишният Кристиян Дончев и 28-годишният му съдружник Йордан Сребров са обединили сили, средства, знания и умения и превръщат голи терени в райски градини.

“Обичаме работата си, защото чрез нея създаваме много красота”, категорични са предприемачите от старата столица.

Кристиян Дончев е финансист по образование, а в момента трупа теоретични знания за тънкостите на озеленяването в Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия във Велико Търново.

“Искам да имам диплома за тази специалност, защото занапред ще се изисква подобна квалификация за развиването на такъв бизнес. Отраснал съм с този занаят, защото дядо ми Георги Ангелов е един от първите производители на декоративни растения в Павликени”, споделя Кристиян Дончев.

Амбициозният търновец познава в детайли технологията по отглеждането на зелени и цъфтящи растения. С Йордан Сребров са разработили десетки декари насаждения с туи, кипариси, рози в землищата на павликенските села.

“По-екзотичните растителни видове внасяме от Италия, Германия и Белгия, защото в тези държави климатът е сходен с нашия. Работата с живи растения и озеленителната дейност изискват сериозни познания и много труд”, твърди Кристиян Дончев.

Разтропаните търновци непрекъснато усъвършенстват и разширяват услугите. Предлагат озеленяване на жилищни имоти, паркове, спортни терени, пътища, фабрики. Инсталират поливни системи, осигуряват техническа поддръжка на хидросъоръженията и на растителните терени, изготвят 3D визуализации на обектите.

На тях било възложено затревяването на парк “Света гора” в старата столица, както и на новото депо за отпадъци край великотърновското село Шереметя.

“Затревяването на скатове се прави с хидропосевни машини. Сред специфичната ни дейност е и укрепване на скатове на речни брегове. Това става чрез покриването им с мрежи, които се застопоряват с големи шишове. След това върху тях се прави хидропосев, за да не се сриват”, обяснява Кристиян Дончев. Специалистите озеленители превръщат в китни оазиси частни дворове в цяла България.

“Важно е почвата да е обогатена с хумус и бавно разграждаща се тор. Тревното покритие трябва да е добре структурирано с дебелина около 50 см и да има автоматична поливна система, която през летните жеги да поддържа нужната влажност. Озеленяването на 1 дка площ излиза средно около 3,000 лв. Сред новостите в заниманието им е използването на биоторове, които са бавно разградими и са специално за треви и декоративни растения. Подхранването с тях е еднократно за целия сезон. Красиви комбинации за оформление се получават при изкусно съчетаване на вечнозелени и цъфтящи растения. В момента много актуални и атрактивни са магнолиите. Търсят се червенолистните и сребристолистните видове. Наскоро търновските съдружници продали скъпо растение. Това е 50-годишен бонзай на стойност 8,000 евро, внесен от Япония в Италия и оттам транспортиран в България.”

“В момента това уникално дърво краси двора на дома на бургаски бизнесмен, който развива бизнес с Америка, свързан със самолетостроенето. Наши клиенти са и фолк звездата Галена и съпругът и Галин Анастасов. Предстои да озеленяваме дворът от 4 дка на къщата им в квартал “Картала” във Велико Търново”, доверява Кристиян Дончев.

Той и колегата му правят терасно и вътрешно озеленяване. За това са подходящи фикуси, бенджамини, лимони. В декорирането се използват саксии за самополивни системи на немска компания със специална защита от UV лъчи. Това са съдове, които се зареждат с вода един път месечно.

В дейността си Кристиян Дончев и Йордан Сребров си партнират със строителни фирми и ландшафтни архитекти. Той и съдружникът му черпят професионален опит от чужбина. Само преди броени дни се завърнали от най-голямото изложение на растения в град Есен, Германия. Освен това фирмата им е член на Асоциацията на професионалните озеленители в България, в която членуват около 25 дружества. Родната организация е част от европейската асоциация.

“Това членство ни е от изключителна полза. Оттам непрекъснато получаваме ценна информация и сме в крак с различни иновации и най-съвременни технологии. Понякога имаме трудности с набирането на работна ръка за реализирането на мащабни проекти и от асоциацията ни помагат. Разчитаме най-вече на наша бригада от 10-20 момчета, които привличаме от павликенските села и се осланяме на тях, защото работят съвестно и качествено”, казва в заключение Кристиян Дончев.