Начало Новини Криминална хроника Освободиха съдебен заседател за уронване на престижа на съдебната власт

Освободиха съдебен заседател за уронване на престижа на съдебната власт

761

Общото събрание на съдиите от Апелативен съд Велико Търново освободи предсрочно съдебния заседател от Окръжен съд Велико Търново Милен Петров Ангелов на основание чл. 71 ал. 1 т. 5 от Закона за съдебната власт.

На 6 октомври в Окръжен и Апелативен съд Велико Търново са постъпили писма от Великотърновска районна прокуратура, с което двете съдилища се уведомяват, че на 30.09.2016 г., съдебният заседател Милен Ангелов е привлечен като обвиняем за престъпления по чл. 309 ал. 1 от НК и чл. 293 ал. 1, вр. чл. 290 от НК, придружени от заверен препис от постановлението за привличане на обвиняем и взимане на мярка за неотклонение „подписка”, съобщиха от съдебната палата. Разследването срещу него бе за фалшифицирани подписи в списъците, с които направи опит да се регистрира като кандидат за общински съветник на местните избори.

На 13.10.2016 г. в няколко медии са публикувани журналистически материали, в които е оповестено привличането на г-н Ангелов като обвиняем, като изрично е посочено, че той е съдебен заседател в Окръжен съд Велико Търново, уточняват от пресцентъра на съда.

С оглед посочените събития в Апелативен съд Велико Търново е постъпило предложение от съдия Ивелина Солакова, и.ф. административен ръководител-председател на Окръжен съд Велико Търново, в което се предлага предсрочното освобождаване на съдебния заседател Милен Ангелов за извършване на действия, с които уронва престижа на съдебната власт, включително когато уронването на престижа е свързано с привличането му като обвиняем.

Предложението е докладвано от съдия Янко Янев, административен ръководител-председател на Апелативен съд Велико Търново на Общо събрание на съдиите от ВТАС, проведено на 08.11.2016 г. и подложено на гласуване.

С 13 гласа „за” и 1 глас „против” е прието решение за предсрочното освобождаване на Милен Ангелов на горепосоченото основание.