Начало Новини Криминална хроника До живот ще лежи килърът Васко Кеца за убийството на адвокат Петър...

До живот ще лежи килърът Васко Кеца за убийството на адвокат Петър Лупов

966
Васил Костов
Васил Костов

Окръжната прокуратура в Шумен приведе в изпълнение доживотна присъда без замяна на участника в групата „Килърите“ Васил Костов, съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура – Варна.

Тя е за убийството на шуменския бизнесмен Румен Рачев и на адвокат Петър Лупов от Велико Търново.

Доживотната присъда, на известния с прякора Кеца убиец, бе издадена първо от Шуменския окръжен съд. После бе потвърдена от Апелативния във Варна и преди дни от Върховния касационен съд, който отхвърлил жалбата на Костов.

С доживотни присъди, но към момента непотвърдени от ВКС, са и други двама от „Килърите“ – босът на бандата Петър Стоянов-Сумиста, както и Георги Вълев от Велико Търново. Те са в затвора. Другите трима от групата за мокри поръчки – Янко Попов, Райчо Попов и Петър Атмаджов получиха по-малки присъди и вече са на свобода.

Васил Костов бе дясната ръка на Сумиста. Той организирал и пряко ръководил физическите убийци на Румен Рачев – Георги Георгиев и Владимир Филев.

В момента Костов изтърпява присъда лишаване от свобода от 10 години за участие в организирана престъпна група за рекет и държане на оръжие без разрешение в плевенския затвор.

Доживотната присъда без замяна Васко Кеца ще търпи в затвора във Враца.