Начало Новини История Велико Търново отбеляза тържествено Трети март

Велико Търново отбеляза тържествено Трети март

1344

Велико Търново отбеляза тържествено националния празник Трети март. Честванията започнаха пред сградата на Общината с военен ритуал за издигане на националния флаг на Република  България.

Празнично слово произнесе кметът  на Община Велико Търново инж. Даниел Панов. „Трети март поражда у нас чувство за национална гордост. Днес отдаваме дължимата почит на всички предци, дали живота си за родината. Трети март ни припомня, че преди да бъдем европейци, всички ние сме българи и великотърновци”, заяви в словото си Даниел Панов, като припомни най-паметните дати в историята на България и Велико Търново. „Нека всички да работим мотото на 2017 г. и на следващите да бъде „родолюбие”, пожела кметът на старата столица.

Празника уважиха още областният управител Николай Йоцов, председателят на Великотърновския общински съвет Венцислав Спирдонов, началникът на НВУ “В. Левски” бриг. ген. Пламен Богданов, бивши народни представители, представители на политическите партии, общински съветници и стотици граждани.

След това беше връчена Академична награда „3-ти март”. Тя е учредена през януари 2008 година от Великотърновския общински съвет. Присъжда се на курсант или студент от Националния военен университет „Васил Левски”, който е последна година, редовна форма на обучение, има отличен успех от семестриалното следване, с различни изяви в областта на научната, спортна, културна и обществена дейност, без административни наказания. Наградата се присъжда ежегодно по повод Националния празник на България и е в размер на левовата равностойност от 3,000 евро.

Носителят на наградата за 2017 година е курсант старшина Борислав Валентинов Тодоров. Той завършва с успех 5.79 от следването си и 6.00 от държавните изпити. След като благодари за наградата, възпитаникът на НВУ заяви, че ще инвестира средствата в обучението си.

Тържествата продължиха с литературно-музикална композиция „Аз съм българин!”, посветена на 139-та годишнина от освобождението на България, изпълнена от Надежда Чавдарова, Вилеамини Стасинопулу, Лия-Лоида Любенова, Цветин Кръстев и Йордан Чолаков – ученици от Природо-математическа гимназия „Васил Друмев”, с ръководител Камелия Станчева. На ученици и учители от великотърновски училища бяха връчени Старопрестолни грамоти.

После тържествата продължиха пред паметника „Майка България”, където бе отслужен празничен благослов от Негово Високоблагоговейнство свещеноиконом Славчо Иванов. След това се състоя и военен ритуал за полагане на венци и цветя на признателност. Церемонията завърши с празнично търновско хоро от ДЮФА „Българче”.

Част от програмата е изложба и анимация „Оръжия и документи от Руско-турската освободителна война 1877-1878 год.”, организирани от клуб „Традиция” – Велико Търново.

В 20:00 ч. на Площад „Цар Асен І” за жителите и гостите на Велико Търново ще бъде излъчен Аудио-визуалният спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина”.