Начало Новини История Представят първата по рода си книга „Българските върхове по картата на света”

Представят първата по рода си книга „Българските върхове по картата на света”

847

Във Велико Търново ще бъде представена първата по рода си книга „Българските върхове по картата на света“, дело на доц. Сандю Бешев и Дойчин Боянов. Представянето е насрочено за 8 ноември 2016 г. /вторник/ от 17:30 ч. в Регионалната библиотека.

Книгата е първата хроника на българските премиерни изкачвания в планините по света и включва експедиции, в които авторите са били преки участници, премиери, осъществени от техни български колеги, както и върхове, изкачени от чуждестранни алпинисти, но получили български имена.

Доц. Сандю Бешев е заслужил майстор на спорта от 1964 г. и участник в първата българска експедиция, изкачила седемхилядник. Дългогодишен преподавател в катедра „Физическо възпитание и спорт“ към Аграрния университет в Пловдив. Автор е на 18 книги, десетки научни трудове и стотици статии. Изкачил е над 500 върха в Европа, Азия и Южна Америка; сред тях са и 15 премиерни изкачвания.

Дойчин Боянов е преподавател в катедра „Туризъм, алпинизъм и ориентиране“ в НСА, където защитава докторска дисертация. Успехите му като алпинист включват изкачването на осемхилядниците Еверест, Нанга Парбат и Хидън Пик без употребата на кислород, както и прокарването на множество премиерни маршрути за катерене в българските планини. Участник в две антарктически експедиции, а от 2015 г. е член на Българския антарктически институт.