Начало Новини Инфраструктура Общината започва процедура по прехвърляне на част от сградите на Белодробната болница...

Общината започва процедура по прехвърляне на част от сградите на Белодробната болница в града в своя полза

743

Великотърновски общински съвет гласува стартирането на процедура по прехвърляне част от сградите на Белодробната болница в града в полза на Общината. По този начин ще се погасят част от задълженията, които лечебното заведение има към местната администрация. Това стана ясно по време на редовното заседание на ОбС.

Болницата дължи 482 хиляди лева, които бяха отпуснати като заем от Общината, за да може да продължи да работи лечебното заведение. Към момента то няма възможност да изпълнява клаузите на договора сключен с местната администрация. Преди да бъде взето решението съветникът от БСП Стоян Витанов попита дали има идея, след като сградите се вземат от Общината, те да бъдат продадени. Зам.-кметът Снежана Данева увери, че това няма да се случи.

“Идеята е този неоправдан актив на дружеството, тъй като той в момента няма отношение към медицинската дейност на дружеството, да бъде прибран в Община Велико Търново, тъй като тя е единственият принципал на дружеството. Така ще спрем да плащаме и наем за тази сграда, няма как някой да ни дължи половин милион и ние да плащаме и наем за това, че ползваме сградата. Другото ни притеснение е, че Общината взе тези 500 хиляди лв. от 9-процентовата сметка на Агенцията по приватизация. Общината ги върна, но тези просрочени задължения още се водят на дружеството към общата сума от 3.5 млн. Тоест – влошават показателите на Общината пред Министерство на финансите”, обобщи още Снежана Данева, като подчерта, че ако се наложи ще се сключват договори за ползване на сградите за медицински нужди.