Начало Новини Криминална хроника Разбиха нелегална рафинерия за нефтени продукти

Разбиха нелегална рафинерия за нефтени продукти

751

На 21 ноември на територията на областите Враца, Плевен и Велико Търново се състоя специализирана операция от служители на Държавната агенция “Национална сигурност” (ДАНС), МВР и Агенция “Митници”, под ръководството и надзора на Районна прокуратура-Оряхово, насочена към противодействие на нелегално производство и разпространение на некачествено дизелово гориво. Това се посочва в съобщение от прокуратурата.

По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 353 д, ал. 4 във вр. с ал.3 от Наказателния кодекс. В хода на процесуално-следствените действия е установено, че е изградена нелегална рафинерия за преработка на нефтени продукти, които в последствие се пласират в търговската мрежа без платен акциз. Съвместно със служители на РИОСВ-Враца е установено, че в резултат на извършваната незаконна дейност са причинени и немаловажни вреди за околната среда – замърсявания на почвата с нефтени продукти в района около рафинерията.

При извършените претърсвания на 13 адреса на територията на областите Враца, Плевен и Велико Търново са установени и иззети над 60,000 литра нефтени продукти, множество платежни и счетоводни документи, тефтери, съдържащи данни за покупко-продажбата на горива, мобилен компютър и документи, относими към престъпната дейност, банкови документи за налични суми в особено големи размери, както и пари. Открити са и цистерни с различна вместимост (общо около 50,000 литра), съдържащи неустановено течно вещество, наподобяващо на суров петрол. Цистерните са запечатани от служители на Агенцията “Митници”.

Работата по случая продължава.