Начало Новини История Първата снимка на княз Александър I, след встъпването му в длъжност, представят...

Първата снимка на княз Александър I, след встъпването му в длъжност, представят в изложба в града

847

Първата снимка на княз Александър I, след встъпването му в длъжност, представят в изложба на Регионалния исторически музей във Велико Търново.

Експозицията е озаглавена “Заедно да съхраним историческата памет”, а всички предмети, които са включени в нея, са дарени на културната институция. Това каза кураторът Миглена Петкова. Снимката е част от албум за снимки, предаден в музея от родственик на Никола Гайтанджията, участник във Велчовата завера.

“Албумът съдържа фамилни снимки, между които и една на княз Александър I. Фотосът е направен в Данщат и е първата му снимка като български княз. До момента са известни 12 копия, а полученото от нас е 13-то. Друг интересен предмет, който получихме, е юбилеен каталог на пощенски марки, издаден в Лайпциг през 1921 година на немски език. Това, което е нетрадиционно при него е, че той съдържа кратко описание на 9 хиляди марки. Самите издатели определят каталога като “Библията на филателистите”. Той е дарен от търновката Румяна Друмева. Това е каталог, който може да се използва за справка, както от професионалисти, така и от хора – любители”, поясни още Миглена Петкова. Тя допълни, че сред интересните предмети, които търновци ще могат да видят тази вечер, е Свидетелство за безупречност. Това е документ, който е издаден през 1890 година от Градския съвет в Търново.

“Той е издаден на чешки майстор по печатане. Документът съдържа текст, че през целия период на пребиваването на Йозеф Верих в този град, той е водил безупречен живот в морално и политическо отношение. Свидетелството е издадено, за да може този майстор да кандидатства за работа като старши майстор в България. Този документ е много ценен и буди интерес у нас като музейни специалисти, а предполагам, че той ще представлява интерес и за гражданството, което ще посети изложбата”, обясни кураторът. В експозицията ще бъдат представени етнографски материали, както оръжия и отбранителни принадлежности.