Начало Новини Политика Кметът на Велико Търново Даниел Панов: Винаги съм подкрепял възстановяването на храмове...

Кметът на Велико Търново Даниел Панов: Винаги съм подкрепял възстановяването на храмове и всичко, свързано с българщината

807

Съдбата на Килийното училище към архитектурния комплекс на църквата „Св. Марина“ в Дебелец бе сред основните теми на срещата между Обществения съвет към Кметството и кмета на Велико Търново инж. Даниел Панов, която се проведе днес в населеното място. Участие в нея взеха народният представител от ГЕРБ Евгени Стоев, общинските съветници от групата на ГЕРБ Деян Хаджийски, Георги Недев и Георги Марков, както и представители на Църковното настоятелство в града. Домакините на срещата изразиха мнение, че не е удачно културният обект да се превръща в туристически, каквито първоначално са били намеренията и се обединиха около идеята той да стане ритуален дом за тъжни поводи, предвид близостта му с църквата и Гробищния парк в града.  Те припомниха, че с малки изключения сградата на културната ценност  е напълно разрушена, а през 2004 г. тя е актувана като публична общинска собственост.

„Поемам ангажимент, след събирането на всички документи, свързани с Килийното училище, да се изготви идеен проект  и да  се търси финансиране от Дирекцията по вероизповеданията или от Междуведомствената комисия по бедствия и аварии.  Винаги съм подкрепял възстановяването и реставрирането на храмове и всичко, свързано с българщината. Доказват го възстановените църкви през предходния ми мандат в Хотница, Русаля, Самоводене и ремонтът, който се извършва в храма в Килифарево“, каза Даниел Панов. Той допълни, че ще бъде назначена комисия, която да огледа проекта и строежа на новата част от разширението на месното читалище, за да се актуализират при необходимост нужните ремонтни дейности.

Кметът на Велико Търново заяви пред присъстващите, че в момента има ръст на издаваните  от администрацията строителни разрешителни, което е ясен показател за икономическия растеж в Общината. Според градоначалникът много от живеещите във Велико Търново, след цялостното реновиране на пътя кв. „Чолаковци“ – Дебелец, възстановяват стари или купуват нови къщи в градчето, с което постига и целта – да се разтовари общинския център, а по-малките населени места около него, да се превърнат в предпочитано място за живеене.

Като председател на НСОРБ Даниел Панов изрази удовлетвореността на българските общини от добрия синхрон в работата им с Цецка Цачева като председател на НС. За пример той посочи промените в правилника на парламента, според които всички промени в законодателството ще стават след становище на Сдружението на общините. Той изрази увереност, че този синхрон ще бъде запазен и в работата му с Цецка Цачева като президент.