Начало Новини Здраве Световен ден за борба срещу ХИВ/СПИН

Световен ден за борба срещу ХИВ/СПИН

1214

Днес отбелязваме Световния ден за борба срещу ХИВ/СПИН.

Борбата срещу СПИН се води повече от 30 години, а в България основната цел е да се гарантира безопасност при кръвопреливането, както и лечение и профилактика.

Всяка година на 1 декември доброволците на БМЧК – София отбелязват Световния ден за борба срещу ХИВ/СПИН с мащабна информационна кампания на територията на София. В подготовката, организацията и провеждането на изявата се включват над 100 доброволци, служители на БЧК, университети, училища и други неправителствени организации.

В навечерието на Световния ден за борба срещу ХИВ/СПИН Световната здравна организация анонсира новата си стратегия за елиминиране на епидемията от ХИВ в световен мащаб. Последните медицински данни променят изцяло представата и стратегиите за борба с това заболяване. Резултатите сочат, че незабавната терапия предпазва от разпространението на инфекцията. Поради това СЗО излезе с три основни препоръки.

Едната е незабавна терапия за всички носители на вируса, независимо от това в каква фаза на заболяването е пациентът. Последните проучвания показват, че пациентите, които са на терапия на практика са неинфекциозни и не разпространяват инфекцията сред партньорите си. Това означава, че те могат да водят напълно пълноценен живот без страх от заразяване на хора, с които имат сексуален контакт.

Другата е подобряване на превенцията на ХИВ/СПИН – Освен традиционните методи на превенция, СЗО препоръчва и употребата на т. нар. предекспозиционна профилактика (PrEP). За предекспозиционна профилактика се използват някои от наличните медикаменти за лечение, които обаче се прилагат при здрави хора, изложени на значителен риск от инфектиране с ХИВ. Франция е първата държава в Европа, която официално въведе предекспозиционната профилактика за своите граждани преди няколко седмици.

Третата препоръка е елиминиране на епидемията от ХИВ като част от програмата на ООН за устойчиво развитие – Целите на програмата на ООН за ХИВ/СПИН (UNAIDS) включват елиминирането на ХИВ епидемията до 2030 г. и намаляване на новите случаи на заразяване с допълнителни 75% до 2020 г. През следващите 5 години се цели 90% от хората, живеещи с ХИВ да бъдат наясно, че са инфектирани, 90% от тях да бъдат включени на антиретровирусно лечение и 90% от хората на антиретровирусно лечение да бъдат с неоткриваеми стойности на вируса в кръвта.

България все още използва старите принципи за започване на терапия при пациенти с ХИВ. Поради това десетки пациенти чакат месеци и дори години, за да отговорят на критериите за започване на лечение. По този начин те не само рискуват влошаване на собственото си здраве, но и могат да разпространят инфекцията към други.

Национална пациентска организация инициира разговори с Министерство на здравеопазването и получи уверение, че в най-кратки срокове тези критерии ще отпаднат и България ще се нареди сред държавите, които са възприели новите принципи на СЗО и на международните експерти по ХИВ и СПИН за незабавно започване на терапия при всички пациенти.

Финансирането на Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”, финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, малария и туберкулоза тази година приключва. Единственият вариант да се отговори на препоръките на СЗО и на разпространяващата се епидемия в Световен мащаб е българската държава не само да продължи да финансира дейностите на Програмата, но и да разшири обхвата на услугите. Така освен терапията, която трябва да се подсигури незабавно за всички, особен акцент трябва да се постави върху уязвимите групи, като се осигури ранен скрининг, ранна диагноза, незабавна терапия и оказване на психологическа подкрепа.