Начало Новини Здраве Трима са заболелите от СПИН във Великотърновска област през 2016

Трима са заболелите от СПИН във Великотърновска област през 2016

931

Трима мъже от Великотърновска област са установените (за които се знае) новозаболели от СПИН през 2016 година, отчетоха работещите в Кабинета за безплатно и анонимно изследване на СПИН в Регионалната здравна инспекция в старата столица. И тримата са млади мъже във възрастовата група от 25 до 29 години, като единият от тях е затворник.

13 вирусоносители на заболяването са разкрити за 11–те години, в които работи кабинетът в РЗИ. Всички са мъже. Най–възрастният болен от областта е бил на 72 години, но вече е починал. Най–младите са на възраст от 25 до 29 години, сочи още статистиката.

Резултатите винаги се съобщават лично в кабинета. Повечето хора са шокирани, разкриват работещите специалисти. Някои обаче очакват положителен резултат. Такъв е бил случаят с мъж, който е признал, че е имал сексуални контакти със серопозитивна жена. Това е било причината той самият да се изследва. И неговият резултат е бил положителен. Няколко са случаите на болни, които живеят в чужбина и са се изследвали в старата столица. По–голямата част от вирусоносителите от областта са признали, че са имали сексуални контакти с мъже.

Здравните специалисти напомниха, че изследването за опасното автоимунно заболяване отнема около 20 минути и е напълно безплатно и анонимно. До обяд се вземат пробите, а още следобед на същия ден се научават резултатите. При положителни резултати, изследванията задължително се повтарят.

По повод Международният ден за борба срещу СПИН – 1 декември,  от РЗИ – Велико Търново отчетоха и резултатите от Регионалната АНТИ СПИН  кампания. Презентации на тема “С лице към истината”, срещи с ученици, радпространяване на информационни материали са само част от проявите включени в кампанията. 1,362 здравно – образователни материали и 8,315 презерватива са раздадени на ученици от областта. Изследвани са 245 души в затворите

По повод 1 декември, утре в центъра на Велико Търново ще бъдат раздавани червени лентички, листовки и презервативи, съобщиха още от РЗИ в старата столица.