Начало Новини Изкуство Уредник от музея представя книгата си за казармата „Младежки страсти, мъжки времена”

Уредник от музея представя книгата си за казармата „Младежки страсти, мъжки времена”

745

Първа по рода си книга за казармата по време на социализма ще бъде представена в музей „Възраждане и Учредително събрание” във Велико Търново. Тя е озаглавена „Младежки страсти, мъжки времена. Етнокултурна характеристика на българската казарма през социализма”, а неин автор е етнологът от Регионалния исторически музей във Велико Търново д-р Илия Вълев.

В книгата се коментират любопитни въпроси, свързани със същността и характера на наборната военна служба от времето на социализма в България. Тя разглежда не само държавната нормативна уредба, но и обществените представи за казарменото обучение и възпитание. Анализира проблема за мястото на войнишката служба в българската традиционна „социалистическа” култура. Описва в пълнота всички ритуали, свързани с казармения преход и с възмъжаването на момчето. Особено интересно е, че книгата обобщава и представя на едно място емоционалните и физически перипетии – „младежките страсти” на момчетата преди, през и след „мъжките времена”, наречени „наборна военна служба”. Ето защо тя би била полезно четиво както за отбилите военна служба, така и за тези, които не са ходили в казарма.

Книгата ще бъде представена от проф. Мария Иванова и проф. Петко Петков от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ на 18 октомври 2016 г. (вторник) от 17:30 часа в музей „Възраждане и Учредително събрание” във Велико Търново.