Начало Новини Здраве Ученици от езиковата гимназия във Велико Търново участват в кампанията за сексуална...

Ученици от езиковата гимназия във Велико Търново участват в кампанията за сексуална култура “Рано ми е”

772

Международният ден на толерантността – 16 ноември, ще бъде отбелязан със едновременни събития в 7 български града, сред които и Велико Търново. Националната кампания „Рано ми е“ се организира от Български фонд за жените и е насочена към превенция на ранните бракове и ранното отпадане от училище, преодоляването на стереотипите и насилието, основани на пола, и за въвеждане на здравно и сексуално образование в учебната програма.

Събитието е с партньорството на младежките клубове към организациите „Голям брат, голяма сестра – България“, сдружение „ГЛОУ“, читалище „Умение 2003“, спортен клуб „Изида-Свиленград“, „Екомисия 21 век“ и фондация „П.У.Л.С“.

Сдружение „ГЛОУ“ са подготвили състезателна игра в 9 етапа, в която ученици от езиковите гимназии във Велико Търново и Смолян ще получат и постепенно затвърдят знанията си за сексуално преносимите инфекции, начините за предпазване от нежелана бременност и проблемите от ранните бракове.

В 7 български града – Пловдив, Велико Търново, Смолян, Ямбол, Свиленград, Ловеч и Перник, младежите ще предоставят на свои връстници базови знания за сексуално преносимите инфекции, предпазване от нежелана бременност, проблемите от ранните бракове, последствията от ранното отпадане от училище и др.

Организациите – партньори в кампанията, вече месец работят по различни инициативи и използват иновативни подходи, за да достигнат до своите връстници – от интерактивни игри и семинари, през дискусии и видео послания, до безплатни прожекции, конкурс и флаш моб. Целта е да се насочи общественото внимание към необходимостта от повишаване на здравната и сексуална култура на подрастващите и за нуждата от достъп до образование, което да изгражда система от знания, умения и позитивни нагласи за здравословно и отговорно поведение у всички младежи.

От Български фонд за жените алармират, че едва 20.9% от българските ученици имат достъп до лекции в областта на здравното и сексуално образование и модерните методи за контрацепция в училище, по данни на Международната федерация по семейно планиране (IPPFEN).  След нас са само Чехия и Литва. Липсата на знания за сексуално преносимите инфекции, нежеланата бременност, както и за отношението на противоположния пол към секса е шокираща. Нещо повече сексуалната грамотност намалява – от 32.8% през 2013 г. до 30.2% през 2015 г.

Затова не е изненада, че младите хора имат изключително рисково сексуално поведение – 40% не са използвали презерватив при първия си полов акт, поддържат паралелни сексуални отношения и кратка продължителност на сексуалните партньорства.

Налице е също висока честота на ранната бременност (до 19 г.) и броя на абортите във възрастта 15-19 години. По този показател България е на първо място в Европа, заедно с Русия и Украйна. През 2009 повече от 10000 момичета са родили преди да навършат 20-годишна възраст, а почти 500 от тях са били под 15 години. Статистическите данни за сключените бракове през периода 2010-2015 г. сочат, че има тенденция към увеличаване на случаите на встъпилите в брак непълнолетни деца.

„Тази статистика има сериозни социални измерения, защото ранната бременност води до ранно отпадане от училище, а това възпрепятства личностното развитие на момичетата. Ниското образование води и до трудна реализация на пазара на труда, до по-ниски доходи, прави жените икономически зависими и намалява, съответно, техния принос към икономическия растеж,“ коментират от Фонда и допълват, че нивото на образование рефлектира също върху отношенията вътре в семейството и най-вече върху отношението към децата.