Начало Новини Благотворителност Ученици от Търново занесоха подаръци на деца от ЦНСТ в Плевен

Ученици от Търново занесоха подаръци на деца от ЦНСТ в Плевен

805

Ученици от Велико Търново по своя инициатива събраха средства и зарадваха с подаръци децата от един от Центровете за настаняване от семеен тип в Плевен.

Преди началото на учебната година голяма група ученици от гимназията по туризъм във Велико Търново събирали билки от градините на бабите и при излети – жълт кантарион, липа, мащерка, джоджен, босилек. После ги пакетирали заедно с листчета с информация за какво помага билката. Екопродукцията продавали на благотворителни базари на символична цена от един лев. Със събраните пари гимназистите купуват блокчета, училищни помагала и дрехи за децата в един от Центровете за настаняване от семеен тип в Плевен – този на улица „Гургулят“.

Преди ден 14 представители на всички участници в инициативата гостуваха в плевенския център и зарадваха децата с подаръци. А малките домакини им благодариха с представление. Центърът е избран след проучване и запознаване с дейността му от неговата интернет-страница, разказа от името на съучениците си Пламена. „Децата ни се зарадваха много. Щастливи сме да помагаме и ще продължим да го правим“, добави тя.

Кампанията на великотърновските ученици ще бъде представена на международно училищно състезание, което се провежда всяка година от март до октомври и в него участват над 2500 училища от 190 държави от цял свят. Миналата година училището взе наградата за регион Източна Европа и Близкия Изток и получи правото да се нарече Училище на млади предприемачи. Тогава учениците се включиха с производство на здравословни сладки, които подариха на възрастни хора в старчески дом във Велико Търново.