Начало Новини Образование 100 дуални паралелки предстои да бъдат разкрити още в началото на следващата...

100 дуални паралелки предстои да бъдат разкрити още в началото на следващата календарна година

822

100 дуални паралелки предстои да бъдат разкрити още в началото на следващата календарна година. Това съобщи по време на кръгла маса за професионалното образование във Велико Търново зам.-министърът на образованието Диян Стаматов. Той каза, че това ще се случи по ОП “Наука и образование за интелигентен растеж”, по която професионалните гимназии ще има възможност да кандидатстват. Едно от условията е гимназиите да имат добро партньорство със съответните бизнес партньори.

Стаматов каза още, че за това партньорство е осигурено финансиране от между 100 и 200,000 лева. “Основният смисъл на дуалното образование в 11 и 12 клас е учениците да имат възможност по учебен план 3 дни от седмицата да работят, а в 2 дни от седмицата по учебен план да учат. За този труд те ще получават възнаграждения. Бизнесът ще осъществява комуникацията си чрез ментори или ръководители, които подкрепят самата практическа дейност, за което има осигурени средства. На всички срещи бизнесът поставя един и същи въпрос – “На нас ще ни платят ли за това, че ще се занимаваме с тези ученици?”. Отговорът е ясен. Бизнесът има много голям дефицит от кадри. Няма как държавата да плати за това, че тези кадри отиват при него. Ясно е на всички, че бизнесът няма как да има готов продукт във време, в което ние се намираме в преход, във време, в което ние вече имаме различни специалности от времето преди 10-тина години. Но пък финансовата подкрепа, която ще имат за ментори е разписана ясно в самото партньорство и тя не е никак малка”, отбеляза зам.-министърът. Той подчерта, че трябва да се направи промяната на учебния план.

“За да учат два дни и да работят три дни учениците в 11 и 12 клас, трябва да се олекоти учебния план. Всъщност това не е олекотяване, а едно много стабилно утежняване за самите тях, тъй като в рамките на тези два дни, те трябва да вземат материал за пет дни. Тук е мястото за елиминиране на някой предмети, чиито място не е в учебния план на професионалните гимназии. Това трябва да започне с промяна на учебния план още в 9 и 10 клас”, подчерта Стаматов.

По думите му професионалното образование е много важен стълб. “Подкрепата на държавата за професионалното образование е изключително важна за да го има след това бизнеса”, допълни зам.-министърът.