Начало Новини Благотворителност С 13,180 лева от Коледния благотворителен бал в Търново подкрепят семейства по...

С 13,180 лева от Коледния благотворителен бал в Търново подкрепят семейства по програма „Ин витро”

772

13,180 лева бяха набрани по време на Коледния благотворителен бал, който кметът на Велико Търново инж. Даниел Панов традиционно дава в навечерието на светлите празници. Сумата бе отчетена в присъствието на нотариус. По инициатива на Панов с дарените средства ще бъдат подкрепени семейства, които са включени в общинската програма за асистирана репродукция „Ин витро”. Тя бе създадена през 2011 г., а целевият бюджет бива увеличаван всяка година.

„На Коледа стават чудеса. Дано с нашия скромен принос дадем възможност на тези наши съграждани да сбъднат мечтата си – да се радват на рожби”, сподели Даниел Панов пред събралите се гости. Благотворителният бал съвпадна с деня, в който църквата почита Света Анна – майката на Богородица, покровителка и закрилница на семейството, брака, зачатието и бременните жени.

Сред гостите на приема бяха Нели и Емил Николови, заедно с дъщеричката им Емили. Тя е едно от първите бебета, родили се в семейства, на които Община Велико Търново помага. От 2011 г. досега 42 са новородените, чиито майки и татковци са включени в общинската програмата за асистирана репродукция „Ин витро”. Предстои раждането на още десет пеленачета.

Даниел Панов благодари на клубовете „Лайънс Царевец”, „Лайънс Велико Търново – Арбанаси”, „Св. Патриарх Евтимий”, „Зонта” и „Ротари”, които имаха много важна роля за организацията и провеждането на благотворителния прием. Кметът на старопрестолния град се обърна с думи на признателност и към представителите на бизнеса, като подчерта тяхната гражданска активност, ролята им за просперитета на Велико Търново и подкрепата на проекти и каузи във всички сфери. „Велико Търново е единственият град в Централна Северна България с позитивен прираст и е сред малкото генератори на растеж у нас. Раждаемостта през тази година е рекордна – преди броени дни в старопрестолния град проплака хилядното бебе”, каза още Даниел Панов.

В края на 2011 г., отново по инициатива на Даниел Панов, набраните от тогавашния Коледен благотворителен бал 8,116 лева бяха дарени на няколко семейства с репродуктивни проблеми.