Начало Новини Здраве 143 ученици от 22 училища от областта се включиха в конкурса за...

143 ученици от 22 училища от областта се включиха в конкурса за най-оригинална антиреклама на пушенето на тема „Последствията от тютюневия дим”

922

143 ученици от 22 училища от област Велико Търново се включиха в конкурса за най-оригинална антиреклама на пушенето на тема „Последствията от тютюневия дим”, обявен от Регионалната здравна инспекция.

Това съобщи Йорданка Илиева, завеждащ Консултативния кабинет за отказване от тютюнопушенето. Тя допълни, че те са представили общо 145 творби. Конкурсът имаше за цел да развие уменията на учениците за творческа изява и предаване на представата им за живот без тютюн, както и да мотивира околните към отхвърляне или ограничаване на тютюнопушенето.

Йорданка Илиева посочи, че първоначално конкурсът е бил обявен като общински, но в последствие са се включили и ученици от цялата област. Те са представили разнообразни рисунки, пана, табла, разкази, доклади, презентации. Председател на комисията, която журира творбите, е била Ана Павлова – старши експерт по организация на средното образование в Регионално управление на образованието. Членове на комисията са били д-р Диляна Вачкова – главен експерт в дирекция „Социални дейности и здравеопазване” в Община Велико Търново и д-р Красимира Петрова – директор на дирекция „Обществено здраве” в инспекцията. Те са оценявали творбите според първоначално обявените критерии оригиналност на антирекламата за ограничаване и предотвратяване на тютюнопушенето и потенциал за достигане до максимален брой хора.

До журиране, според регламента на конкурса, комисията допусна общо 79 антиреклами, изработени от 79 ученици от V до ХІІ клас от 13 училища в община Велико Търново. Наградите за победителите в конкурса са осигурени от община Велико Търново в рамките на програма „Здрави деца в здрави семейства”. Йорданка Илиева допълни, че извън регламента са се включили още 64 ученици от 9 училища в област Велико Търново, които са представили общо 66 творби. В тази връзка комисията е провела паралелно класиране на представените творби на участници, извън община Велико Търново, като наградите за тях са осигурени от РЗИ – Велико Търново в рамките на Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести 2014 – 2020 г.

Илиева съобщи, че най-добрите антиреклами могат да бъдат видени на интернет страницата на Инспекцията тук, както и в стая 803 в РЗИ.

Наградите си победителите ще получат в края на месеца.