Начало Новини Здраве 177 са заболели от варицела в областта

177 са заболели от варицела в областта

859

177 души от Великотърновска област са заболели от варицела през ноември, съобщи д-р Ирина Млъзева – директор на дирекция “Надзор на заразните болести” в Регионалната здравна инспекция във Велико Търново. През същия период на миналата година болните са били 39.  “Спорадични случаи преминават през определено време в по-големи епидемични групи. Затова се наблюдават епидемични вълни”, обясни д-р Млъзева.

16 са били болните от скарлатина през ноември, а през миналата година по същото време са били 36. По два вирусни менингита, хепатит А и салмонелоза са регистрирани през месеца, като менингитите са били при деца.

Заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания в областта е под средната за страната. През ноември във Великотърновско тя е  била 19.03 на 10,000 души, при 102 на 10 000 население в национален мащаб. Очаква се тепърва да има увеличение на заболеваемостта. На този етап няма учебни заведения, които са подали данни за висока заболеваемост, информира още д-р Млъзева.

Желаещите да се ваксинират могат да го направят всеки понеделник и петък  в Имунизационния кабинет в РЗИ – Велико Търново. Цената на ваксината и поставянето е 12 лв.