Начало Новини Образование 22 университета се представят на кандидатстудентска борса във Велико Търново

22 университета се представят на кандидатстудентска борса във Велико Търново

1091

Изложението „Кандидатстудентска борса” бе открито днес във Велико Търново. С информационни щандове се представят 22 български държавни университета. Форумът се провежда в Изложбените зали „Рафаел Михайлов” със съдействието на Община Велико Търново и НВУ „Васил Левски”. Входът днес е отворен до 18:00 часа, а в петък от 9:00 до 14:00 часа.

Посетителите могат да се запознаят с условията и сроковете за кандидатстване, приемните изпити, битовото устройване и социалните придобивки на студентите, предоставяни от висшите учебни заведения.

Изложението бе открито от Иван Станев от Сдружение „Кандидатстудентска борса” и подп. Стефан Маринов от ВНУ “Васил Левски”, които приветстваха участниците.

Сред вузовете със свои щандове присъстваха и великотърновските университети – ВТУ “Св. Св. Кирил и Методий”, НВУ “Васил Левски”, Филиалът на Медицинския университет – Варна във Велико Търново.

Проф. Андрей Андреев представи предимствата на Великотърновския университет и новите специалности, както и акцията “Рано рани”.

“С нея даваме възможност на дванайсетокласници да си запазят място в една любима специалност от обявените места. След като получи диплома, ще може да се запише за мястото, което се пази за него до 3 юли. За студентите във Великотърновския университет има и нови специалности, които се радват на сериозен интерес”, коментира шефът на кандидатстудентското бюро проф. Андреев.

Освен Справочника, който вече се намира и на сайта на кандидатстуденското бюро, има и дискове с кратък филм за ВТУ и текста на Справочника, общата университетска брошура и други материали.

Свой щанд има и Националният военен университет, представен от подп. Стефан Маринов, който запознаваше присъстващите с акцентите в кандидатстудентската кампания на университета и възможностите, които предлага за обучение и реализация.

Филиалът на Медицинския университет – Варна във Велико Търново отново ще приеме 20 медицински сестри и 20 акушерки. “Очакваме отново същия прием, а чудесно ще бъде да имаме повече кандидати, за да имаме по-добър подбор. Тази професия намира отлична реализация веднага след завършването. Пазарът за кадри е така ситуиран в момента, че тези професии се търсят много. И то не само в България, а и в чужбина”, заяви Жана Павловска, асистент във Филиала на Медицинския университет – Варна във Велико Търново.

На борсата бе представен и Справочникът за прием на студенти, както и други издания. На 22 март учебното заведение ще има Ден на отворените врати, който започва от 10:00 ч. и ще продължи през целия ден.