Начало Новини Инфраструктура Близо 40 улици и площади ще бъдат обновени

Близо 40 улици и площади ще бъдат обновени

786

Близо 40 улици и площадни пространства в старата градска част на Велико Търново, включително и в двете зони на квартал „Варуша” – „Север” и „Юг”, ще бъдат изцяло обновени. Това съобщиха от пресцентъра на Община Велико Търново.

Проектът „Привлекателна и съхранена автентична градска среда на град Велико Търново” е подаден до Управляващия орган на Оперативна програма „Региони в растеж” 2014 – 2020 в края на юли 2016 г. Предвиденият бюджет за строителните дейности в старата градска част е в размер на над 8.200 млн. лева. До края на годината предстои подписването на договора за одобрение, а процедурите по избор на изпълнител и строителните работи могат да започнат още през 2017 г.

Проектирането, дело на екипа на кмета Даниел Панов, предвижда автентичният вид на улиците да бъде напълно запазен, а историческата част на Велико Търново да стане още по-атрактивна за жителите и туристите. Сред включените дейности са подмяна и обновяване на уличните настилки, тротоарите, пешеходните алеи, стълбищата, елементите на градското обзавеждане /парапети, пейки, кошчета за смет/, озеленяване, монтаж на енергоспестяващо улично осветление. Изградени ще бъдат и подпорни стени.

В обхвата на проекта попадат редица улици в район „Варуша – Север” – „Св. св. Кирил и Методий”, ”Поборническа”, „Георги Сава Раковски”, „Георги Мамарчев”, „Поп Матей Преображенски”, „Въстаническа”, „Капитан Дядо Никола”, „Драгоман”, „Медникарска”, „Петко Р. Славейков”, както и площад „Самоводска чаршия”.

Рехабилитирани ще бъдат и над 20 отсечки в район „Варуша – юг” (южно от ул. „Независимост”, „Стефан Стамболов” и „Велчо Джамджията”). Сред тях са улиците „Генерал Гурко”, „Колю Фичето”, „10 февруари”, „Пролет”, „Митрополит Панарет Рашев”, „Александър Добринов”, „Ефрем Попхристов”, „Д-р Лонг”, „Крайбрежна”, „Максим Райкович”, „Тунел”, „Читалищна”, „Йордан Инджето”, „Христо Иванов – Войводата”, „Михаил Кефалов”, „Петър Богданов”, „Шейново”, „Киро Тулешков”, „Осма дружина”, „Цани Гинчев” и „Силвестър Пенов”.

Алеите от паваж и калдъръм ще запазят своята автентична настилка, като основите им бъдат уплътнени, а каменните плочи и паветата – наредени отново. Чрез фуги между отделните елементи ще бъде осигурено отводняването. Изградени ще бъдат и недовършените участъци от улиците, като ще се ползват вибропресовани павета или каменни плочи, в зависимост от типа на настилката в останалата част. Пешеходните алеи ще бъдат скосени на местата, където улиците се пресичат, с цел осигуряване на по-добра достъпност. Проектът „Привлекателна и съхранена автентична градска среда на град Велико Търново” е създаден по начин, позволяващ да бъде реализиран на няколко етапа, в зависимост от наличното финансиране във времето.

Във връзка с медийни публикации Община Велико Търново припомня, че поддръжката на сградите в квартал „Варуша”, както и почистването на строителни отпадъци е ангажимент на собствениците. Не отговарят на обективната истина твърденията за наличие на камари с отпадъци по улиците на старинния квартал. Сметоизвозването се изпълнява по график.