Начало Спорт Шахмат 42 млади шахматисти спориха за купа “Етър”

42 млади шахматисти спориха за купа “Етър”

1184

42 млади шахматисти спориха за купа „Етър“ за деца от 1 до 5 клас, разделени в три турнира: за момчета първокласници, 2-5 клас момчета и отделно за момичета. Те играха на ускорен шах по 10 минути в 5 и 6 кръга за по-големите ученици. Това е първият за годината турнир на ШК “Етър”, който целеше проверка на моментните способности и знания на децата. Участваха ученици от 4 училища: ОУ “Бачо Киро”, СУ “Вела Благоева”, СУ “Емилиян Станев” и ОУ “Св. Патриарх Евтимий”.

Включиха се и ученици по програма “Твоят час”. В СУ “Емилиян Станев” и ОУ “Св. Патриарх Евтимий” от т.г. стартира безплатно обучение за начално ниво и по-напреднали, което обхваща около 80 ученици. Благодарение на подкрепата и отличните условия, осигурени от директорите Кина Котларска и Иваничка Петкова, шахматистите от тези училища доминират на държавните първенства и ученически игри през последните години. Наградите – медали и шахматна литература, бяха осигурени от клуба. Главен съдия бе Светла Йорданова, международен съдия.

При най-малките бяха раздадени 6 медала в зависимост от нивото на децата и по училища. Там доминираха представителите на “Св. Патриарх Евтимий”, които окупираха първите 4 места. Победител в генералното класиране с 5 от 5 т. и златен медалист е Веселин Чамурков, следван от своя брат Слав Чамурков с 4 т. Бронзовият медал остана за Мартин Кънчев с 3.5, четвърти е Преслав Желязков с 3. Петко Петков е най-добре представил се от ОУ “Бачо Киро” и получи златен медал в група Б. Сребърният бе за Ангел Витанов от СУ “Вела Благоева”, а бронзовият е за Йордан Ангелов от СУ “Емилиян Станев”. Награди за дебютанти получиха Борис Глушков и Андрей Памуков.

Момичетата играха в обща група 1-4 клас и отделни класирания, също в 5 кръга. Победителки в генералното класиране са отново близначки, четвъртокласничките Александра и Виктория Маринови от “Св. Патриарх Евтимий”. Александра постигна 5 т. и спечели първия си златен медал, изпреварвайки на точка сестра си. Бронзовият медал в групата 3-4 клас отиде при Адрияна Станчева от СУ “Ем. Станев”. При момичетата 2 клас златен медал спечели Силвия Коджабашева (“Св. Патриарх Евтимий”) с 4 т., пред Марина Симеонова с 3 и Ивайла Прокопиева с 2.5 – двете от СУ “Ем. Станев”. Златото при първокласничките спечели Стефани Бижева от СУ “Ем. Станев” с 3 т., следвана от Никол Желязкова от “Св. Патриарх Евтимий” и Анна Христова от СУ “Ем. Станев”.

Първите трима в генералното класиране за 2-5 клас са четвъртокласници от представителния отбор на “Етър”. Златният медал е за Стилиан Ангелов с 6 от 6 т. от “Св. Патриарх Евтимий”. Второ-трето място разделиха неговият брат-близнак Кристиан и Никола Николов с 4.5, но сребърният медал взе Никола Николов (СУ “Ем. Станев”) с по-добри показатели. Най-добри дебютанти сред четвъртокласниците бяха Теодор Вълчев и Йордан Иванов. При 3 клас първото място спечели Герасим Русев с 3.5 т. и е най-добър дебютант. Среброто остана при Виктор Бенков с 3 т., а бронзът при Борис Джамбазов с 2.5. Тримата са ученици от СУ “Емилиян Станев”. Сред второкласниците пък водещи бяха представителите на “Св. Патриарх Евтимий”. Шампион тук стана Боян Цаков, който е и четвърти в генералното класиране с 4 т. Сребърният медал отиде у Михаел Михайлов с 3 т., а бронзовото отличие при Данаил Павлов от СУ “Ем. Станев”. Той получи и награда за най-добър дебютант от тази възрастова група.

Проведе се и вътрешен турнир за начинаещи за ОУ “Св. Патриарх Евтимий” по програма “Твоят час”. Участваха общо 22 деца, които играха предварителни квалификации за разпределение на призовите 3 места в две групи – до 2 клас и до 3 клас. Тук участваха смесено момичета и момчета, но интересното е, че доминираха представителките на “слабия” пол. На първо място в генералното класиране и групата от 2 клас бе Силвия Коджабашева, която спечели втори златен медал само два дни след първия си! Втора е Никол Желязкова, която също спечели втори сребърен медал тези дни. Третото място е за Виктор Гутев. В групата до 3 клас победителка е Славена Димитрова, втори е Пресиян Йорданов.

“Въпреки тежките зимни условия, доста деца се включиха в турнира на ШК “Етър”. Ние ще продължим както с обучение на начинаещи и напреднали деца, така и с организация на различни шахматни прояви. Основната ни цел обаче винаги е била създаване на собствени кадри и шампиони на България. При тази добра селекция в момента със сигурност ще имаме нови такива състезатели в близко бъдеще”, обобщи треньорката Светла Йорданова.