Начало Новини Криминална хроника 58 случая на домашно насилие са регистрирани на територията на ОДМВР от...

58 случая на домашно насилие са регистрирани на територията на ОДМВР от началото на годината

964

58 случая на домашно насилие са регистрирани на територията на Областната дирекция на МВР – Велико Търново от началото на годината. Това каза инспектор Боян Бартолов, координатор „домашно насилие“ към Областната дирекция на МВР.

Той отбеляза, че броят на жените, жертви на домашно насилие, е 48. За сравнение през 2015 година регистрираните случаи в областта са 75, като жените жертви са 68. От началото на годината до края на месец октомври срещу насилница от областта са издадени 75 заповеди за защита. Най-много заповеди за защита са издадени от Районен съд – Горна Оряховица – 33, следван от Районен съд – Велико Търново – 29. В районните съдилища в Павликени и Елена са издадени по 4 заповеди, в Свищов – 3, а в други районни съдилища 2 заповеди срещу насилница.
Инспектор Бартолов отбеляза, че са предприети мерки за ограничаване на домашното насилие. Началниците на районните управления при ОДМВР – Велико Търново са определили служители, които да осъществяват контакт с доставчиците на социални услуги и ежемесечно да подават информация към регионалния координатор относно издадените заповеди за защита. Бартолов допълни, че ще се проведат и редица обучения в районните управления при ОДМВР – Велико Търново. Всички полицейски служители ще се запознаят с мерките, които е необходимо да предприемат при случаи на домашно насилие.

„За всички ще бъде подготвена информация за областните социални структури, които могат да окажат помощ на жертви и на пострадали от домашно насилие. Така те ще могат да ги насочват. До момента това беше проблем. Колегите, които посещават сигналите, нямаха информация къде могат да изпратят жертвите на домашно насилие“, допълни инспектор Бартолов. Той посочи, че доставчиците на социални услуги за съдействие на територията на област Велико Търново са Сдружение с нестопанска цел „Център Мария“ – град Горна Оряховица, Центровете за обществена подкрепа във Велико Търново, Полски Тръмбеш, Свищов, Павликени и Стражица, Центъра за обществена подкрепа към “SOS Детски селища“ във Велико Търново, Кризисният центрова за деца, жертви на трафик в село Балван и кризисните центрове в Лясковец и Горна Оряховица.