Начало Новини Благотворителност 8-месечната Бориса от Велико Търново се нуждае от спешно скъпоструващо лечение

8-месечната Бориса от Велико Търново се нуждае от спешно скъпоструващо лечение

735

Още от първата си глътка въздух 8-месечната Бориса Досева от Велико Търново започва да се бори за оцеляването си. Неслучайно получава и това име, тъй като на тази крехка възраст се налага да си извоюва правото на живот.

Тя е родена преждевременно и с екстремно ниско тегло – 850 грама, в 27-ма седмица на бременността. Вследствие на това и въпреки грижите на неонатолозите момиченцето получава мозъчен кръвоизлив, който предизвиква сериозни опорно-двигателни нарушения, които изискват специална медицинска грижа. За целта е необходима постоянна и интензивна рехабилитация, която се провежда в София и Велико Търново. Терапията обаче не дава шансове за пълното преодоляване на усложненията и затова родителите започват да проучват кои световни лечебни заведения са подходящи за лечението на дъщеричката им.

Обръщат се към китайската болница град Нанхай, откъдето получават утвърдителен отговор. Азиатските специалисти били категорични, че малката възраст на детето е подходяща за компенсиране на изоставането и предложили модерно лечение. Терапията включва 4-месечен курс рехабилитация, която възлиза на 140,000 лв. Сумата е непосилна за родителите, които спешно трябва да осигурят средствата за първия медицински цикъл заедно със съпътстващите разходи по пътуване и престой – 35,000 лв.

Майката и таткото на Бориса се обръщат към Националния фонд за лечение на деца в чужбина, но получават отказ, тъй като фондът не финансира рехабилитационни процедури. Така семейството започва кампания по набирането на необходимите средства, а от 10 ноември всеки, който желае, вече може да изпрати SMS дарение за Бориса. Номерът е 17 777, а текстовото съдържание DMS BORISA. Цената на едно съобщение е 2 лв., като в сайта на най-популярната дарителска платформа може да помогнете и с по-голяма сума чрез ePay.bg и чрез банков превод.

Към момента в сметката на детето са постъпили oколо 3,000 лева.