Начало Новини Инфраструктура 9 центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи функционират...

9 центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи функционират на територията на общината

940

Девет центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи функционират на територията на община Велико Търново. Това каза Росица Димитрова, директор Дирекция „Социални дейности и здравеопазване“ в Община Велико Търново.

Тя отбеляза, че центровете са разкрити на база съществуващите проблеми във възпитанието, отглеждането и покриването на потребностите на децата, които са потребители на социални услуги.

„Считаме, че е необходимо профилите да бъдат не само по възрастов принцип, но и по отношение на това какви са потребностите на децата, които, при изчерпване на възможностите, са настанени в 24-часова услуга“, отбеляза Росица Димитрова.

Тя посочи, че от 11 ноември 2016 година са последните промени в Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане. „Тези промени дават възможност всичко, натрупано до момента като мрежа за услуги, да бъде разпределено по различни профили социални услуги. Те могат да бъдат както резидентна услуга, т. е. – 24-часова услуга, така и услуги “дневна форма“, които са за подкрепа на абсолютно всички деца и семейства на териториите на съответните общини“, допълни Росица Димитрова.