Начало Новини Бизнес Има увеличение на просрочените задължения на Общината за Q1-Q3 2016

Има увеличение на просрочените задължения на Общината за Q1-Q3 2016

770

Има увеличение на просрочените задължения на Община Велико Търново за 9-месечието на годината. Въпреки това, към момента, изпълнението на бюджета върви задоволително. Това обобщи по време на редовното заседание на Великотърновски общински съвет зам.-кметът Снежана Данева-Иванова.

Данните бяха изнесени във връзка с питане на съветника на БСП Стоян Витанов за това защо задълженията нарастват. Снежана Данева отбеляза, че увеличението се дължи на редица обективни причини, една от които е приключването на два от основните договори на Общината. “Единият е за пътното поддържане на улиците, другият е за хранителните продукти. При тях имахме средно между 12, дори някъде и до 24 месеца, разсрочено плащане. В момента, в който тези договори приключиха и бяха подписани нови, влизаме в текста на Търговския закон – чл. 33, който ни казва, че имаме едномесечни падежни срокове на плащане”, обясни още Снежана Данева. По думите ѝ другата причина е, че още през месец октомври са постъпили средства от Министерство на финансите в размер на 1 млн. лв. Тези пари са за ремонт на тротоари и улици по постановление на Министерския съвет.

“Това автоматично намалява, още в следващия месец, тези просрочени задължения с 1 млн. лв. Отделно сме се разплащали и с чисто общински средства, които ще доведат до един, надявам се добър резултат, в края на бюджетната година”, допълни зам.-кметът. Тя уточни, че до края на месец септември Общината е разплатила всички държавни средства, използвани за финансиране на местни приходи.