Начало Новини Криминална хроника Задържаха четирима, отвлекли младеж за откуп от 200,000 евро

Задържаха четирима, отвлекли младеж за откуп от 200,000 евро

658

Криминалисти от Областната дирекция на МВР във Велико Търново със съдействието на полицаи от София, Плевен и Ловеч са задържали четирима извършители на дръзко отвличане на младеж и искан откуп от 200,000 евро. Петият участник в престъпната група се укрива и е обявен за издирване. Това съобщиха в понеделник дикерторът на Областната дирекция на МВР във Велико Търново старши комисар Димитър Машов и окържният прокурор Емил Денев.

Злодеянието било извършено около 22 часа на 27 октомври в квартал “Калтинец” в Горна Оряховица. В злополучната вечер мъж подал сигнал в полицията в железничарския град, че 19-годишният му син е отвлечен. Злосторниците причакали младежа пред дома му, нападнали го, завързали го и го натъпкали го в личния му автомобил “Мерцедес”. После отпрашили с пълна газ в неизвестна посока. Малко след това бандитите се обадили на баща му по телефона. Заявили му, че младежът е при тях и ще го пуснат срещу крупната сума. Те дали инструкции на бащата да отиде на изхода на горнооряховското село Първомайци, а до табелата ще намери телефон, по който ще бъдат водени разговори за предаването на парите и освобождаването на момчето.

Вместо да изпълни нарежданията, родителят алармирал криминалистите и незабавно били предприети заградителни мероприятия. Задействан бил и план за взаимодействие с частните охранителни фирми, които също се включили в издирването.

През това време след като излезли от града, маскираните похитители нанесли побой на завързания младеж. После спрели край великотърновското село Пушево, зарязали мерцедеса в крайпътна нива и прехвърлили жертвата в лек автомобил “Ауди А 80” и продължили. Ненадейно обаче колата, която била купена два дни преди случая от един от извършителите специално за планираното отвличане, се повредила. В същото време бандитите забелязали, че районът гъмжи от полиция и били принудени да оставят младежът в центъра на Хотница, а аудито било зарязано в канавка.

Полицаите бързо открили бялото ауди, което било без регистрационни номера. По номера на рамата установили собственика на возилото и така започнало разплитането на престъплението. Криминалистите влезли в дирите на извършителите.

На 3 ноември била проведена мащабна спецоперация и задържани четирима от авторите на деянието, които се оказали от Плевен, Тетевен и от павликенското село Стамболово. Сред тях е и тарторът на престъплението. Окованите с белезници са на 24, 27, 29 и 36 години. Издирваният участник пък е на 24 г. от Плевен.

Четиримата били арестувани за 24 часа, но с постановление на Окръжната прокуратура във Велико Търново са оставени за 72 часа зад решетките и е поискано от съда налагане на постоянен арест.

“Повдигнати са им обвинения по чл.142 от НК за отвличане, по чл.346 от НК за противозаконно отнемане на автомобил и по чл.198 от НК за грабеж на златни ланци и телефон от похитения. Наказанията, които ги грозят са от 10 до 20 години затвор”, обясни прокурор Емил Денев.

При разпитите задържаните са направили пълни самопризнания. Две от лицата са криминално проявени и осъждани за кражби и грабежи. Всички са безработни.

Отвлеченият също е безработен, но е от заможна ромска фамилия. Според мълвата кланът се слави, че препечелва солидни суми чрез телефонни измами. От полицията и прокуратурата обаче не пожелаха да кажат дали близките на отвлечения младеж имат криминални досиета.