Начало Новини Образование Университът в Търново скочи срещу идеята вузът в Тараклия да е филиал...

Университът в Търново скочи срещу идеята вузът в Тараклия да е филиал на Русе

800

Възражение срещу подготвяното превръщане на Тараклийския държавен университет “Григорий Цамблак” в Молдова във филиал на Русенския университет изпратиха до президента Плевнелиев, народното събрание, премиера в оставка Борисов и министъра на образованието в оставка Меглена Кунева от Великотърновския университет. В протестното становище се настоява търновският вуз да бъде включен в разговорите за бъдещето на висшето училище, което обучава учители и хуманитаристи за българската общност в Молдова.

“Самосезирахме се от изказване на президента Плевнелиев при посещението му в Молдова, че университета в Тараклия ще стане филиал на Русе. Бяхме силно изненадани от това, че се прекъсва една традиция. Още през 2001-2002 г. инициаторите за създаването на българско висше училище в Молдова срещнаха безкористната подкрепа от страна на ръководството на ВТУ. През септември 2003 г. в Тараклия бяха командировани тогавашният зам. ректор проф. Атанас Дерменджиев и проф. Пламен Павлов – председател на Държавната агенция за българите в чужбина /1998-2002/, които оказаха необходимата помощ при изготвянето на учебните планове”, обясни ректорът проф. Христо Бонджолов.

От академичното ръководство обясниха, че от 2002 г. съществува идеята Тараклийският държавен университет да е филиал на ВТУ. „Бяхме стигнали до там да определим дори преподавателите, които ще заминат за Молдова първата година, имахме план-сметка и изведнъж преговорите спряха и нещата се изкористиха“, каза проф. Стоян Буров. Вместо вузът в Тараклия да заработи като филиал, по споразумение на двамата президенти Героги Първанов и Владимир Воронин се взема решение за откриване на самостоятелен държавен университет на Молдова.

Днес обаче висшето училище няма капацитета да съществува като самостоятелен университет, затова проблемът за неговото оцеляване отново излиза на дневен ред, коментира проф. Пламен Павлов.

“В момента един хуманитарен университет да стане филиал на Технически университет е нонсенс, виждам лобистки интереси”, каза проф. Павлов.

“За разлика от Русенския университет ние не сме в състояние да финансираме филиал, отделно от държавата, но възразяваме, защото тази позиция не е обсъдена, а и ВТУ започва да се стабилизира след финансовата криза и нещата няма да са все така зле”, допълни ректорът.